Ce sunt banii

Interpretarea asupra banilor a avut parte de numeroase modificări de-a lungul timpului deoarece oamenii s-au raportat diferit la acest instrument de plată în funcție de perioada și contextul istoric în care se aflau. Astăzi reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale omului modern, însă lucrurile nu au fost întotdeauna așa. În cele ce urmează ne propunem să subliniem cele mai importante semnificații care au fost date banilor de-a lungul timpului, în ce moduri erau folosiți și cum au evoluat până în prezent.
Istoria banilor
Conceptul de bani ca proprietate de valoare a apărut pentru prima dată în jurul anilor 600 î.Hr., până atunci cumpărăturile realizându-se pe bază de troc, adică schimburi de obiecte. Realizate din materiale prețioase, monedele din acea vreme erau foarte valoroase și rare, ceea ce înseamnă că doar cei din clasele sociale înalte aveau acces la acestea. De-a lungul timpului au luat diverse forme și dimensiuni, au fost realizate din numeroase materiale, însă problema principală cu astfel de instrumente de plată era faptul că pentru bunurile de valoare mare era necesar un volum foarte mare de monede, ceea ce a condus la apariția bancnotelor. Primele hârtii de valoare au intrat în circulație în jurul anilor secolului al IX-lea, în China, trendul extinzându-se rapid și în celelalte colțuri ale lumii în următoarele secole.
Această revoluție monetară a condus și la apariția primelor bănci care au adoptat sistemul, în Europa, în Franța și Anglia, între anii 1600 și 1700, ca simbol al stabilității financiare pentru întreaga societate. Acest moment marchează începutul unei evoluții interminabile de la monede de dimensiunea unor hârtii A4, la ceea ce cunoaștem azi, în formă fizică și digitalizată. Secolul XX a reprezentat perioada în care tot mai multe state au început să adopte aceeași valută pentru a facilita tranzacțiile, dar și ca urmare a monopolului pe care anumite instituții bancare l-au instaurat asupra lumii întregi.
Cu toate acestea, schimbarea nu s-a oprit aici, iar astăzi putem vorbi de o formă a banilor fără precedent, digitală și intangibilă, ca rezultat al evoluției tehnologice. Dată fiind modalitatea în care putem folosi banii la orice oră din zi sau din noapte, în doar câteva secunde, printr-un sistem securizat, a creat contextul ideal pentru apariția și evoluția criptomonedelor, considerate astăzi a fi definiția valorii în economia digitală.
Ce înseamnă banii și monedele fiduciare?
Banii sunt instrumente de valoare de schimb folosite pentru a intra în posesia unor bunuri. Dacă în trecut valoarea banilor era susținută de o marfă fizică, monedele fiduciare au suport din partea guvernelor care le emit, reprezentând o metodă legală de plată. Cu alte cuvinte, toate formele de bani pe care le cunoaștem și le folosim în prezent sunt considerate monede fiduciare care susțin economia și tranzacțiile corecte, conform îndrumărilor băncilor centrale.
Care este importanța banilor?
Unul dintre cele mai importante, dacă nu principalul obiectiv al omului este obținerea și acumularea a cât mai mulți bani din dorința de a obține confort financiar, statut în societate și influență, fiind principala formă de departajare a pozițiilor sociale. Această formă de valoare îndeplinește numeroase funcții a căror importanță variază de la o persoană la alta:
Stabilitatea financiară
Banii sunt un mijloc prin care poți obține nivelul de trai dorit, lipsa lor fiind o adevărată problemă în satisfacerea principalelor umane, de la hrană și adăpost, la îmbrăcăminte, educație, distracție etc.
Dezvoltarea economică
În absența banilor societatea ar stagna sau ar intra în colaps din punct de vedere economic, ceea ce ar conduce la un declin rapid. Economia este o componentă a lumii în care trăim în continuă evoluție, proces care se bazează și are nevoie de bani pentru a se realiza în condiții favorabile pentru fiecare individ în parte.
Independența financiară
În prezent, independența financiară este una dintre cele mai de preț valori pe care o persoană le poate deține. Dacă ai bani îți permiți să îți cumperi tot ce ai nevoie pentru a trăi bine fără să fie nevoie să apelezi la surse externe, cum ar fi băncile, și să îți petreci următorii ani în datorii și responsabilități financiare greu de dus.
Dezvoltarea societății
Diferențele între un stat dezvoltat economic și unul care se luptă cu sărăcia sunt uriașe și pot fi observate de către oricine, fără să fie nevoie de studii sau pregătire în acest sens. O societate cu bani pe care știe cum să îi gestioneze va oferi condiții optime de trai întregii comunități și va oferi șanse de dezvoltare fiecărui individ în parte.
Materializarea obiectivelor
Puține dintre obiectivele personale pot fi materializate în lipsa banilor. Este nevoie să investești resurse în fiecare etapă a procesului necesar în vederea îndeplinirii acestuia pentru a crește șansele de materializare a acestuia.
Banii vechi și banii noi
În România stabilitatea financiară s-au instalat mai târziu din cauza contextelor politice nefavorabile care, în timp, au condus și la instalarea crizei economice, moment care a revoluționat sistemul economic-financiar național.
Primul leu românesc a intrat în circulație în 1868, urmând ca în 1880 să se înființeze Banca Națională a României ca organ principal de reglementare a utilizării monedelor și bancnotelor oficiale. Cele două Războaie Mondiale au plasat România într-un context financiar delicat, inflația fiind în continuă creștere, ceea ce a condus la devalorizarea devastatoare a leului. Din cauza acestei situații a fost necesară reevaluarea leului în regimul comunist, în 1947, urmând ca un leu nou să fie echivalentul a 20.000 de lei vechi. Acest sistem s-a păstrat până în 1952 când apare al treilea leu care era egal cu 20 de lei de până atunci. Ceea ce folosim astăzi este al patrulea leu care a intrat în circulație în 2005, fiind eliminate ultimele patru zerouri pentru o gestionare mai eficientă, 10.000 de lei devenind astfel un leu.
Care sunt funcțiile banilor?
Este dificil de dat o definiție clară a banului, însă importanța sa poate fi mai ușor înțeleasă prin detalierea funcțiilor pe care le îndeplinește:
Stocare a valorii
Banii au ca principal rol tezaurizarea valorii, acumularea și stocarea acesteia în timp ceea ce crește puterea de cumpărare a celui care în deține.
Schimb de valoare
Poți oferi bani în schimbul unui bun de valoare pe care ți-l dorești: casă, mașină, cunoștințe, proprietăți și alte elemente pe care nu le poți obține pe altă cale decât cumpărându-le.
Măsură a valorii
Banii ajută la stabilirea valorii bunurilor din societate. Prin definirea valorii prin intermediul unui sistem monetar devine posibilă compararea unor bunuri care sunt incomparabile prin alte aspecte.
Flexibilitate
Cu ajutorul banilor ai acces la lucruri de care ai nevoie și pe care ți le dorești, fără ca timpul sau locația să reprezinte impedimente în acest sens. În prezent este foarte ușor să obții sumele de care ai nevoie pentru a obține confortul financiar mult dorit. Un credit de nevoi personale se află la doar câteva click-uri distanță și îl poți obține oricând, fără ca acest lucru să determine un grad ridicat de îndatorare.
La ce ajută digitalizarea banilor?
Evoluția tehnologică a condus la transformarea monedelor și a bancnotelor în instrumente digitale ușor accesibile și descentralizate pe care le poți folosi oriunde și oricând, ceea ce a determinat numeroase avantaje:
Viteza de procesare a banilor
Plătești sau primești bani cu doar câteva click-uri fără să mai fie nevoie să aștepți ore sau chiar zile pentru aprobări și verificări din partea băncilor. Poți chiar obține și un credit urgent, în aceeași zi, din confortul propriei locuințe, dacă alegi să aplici pentru împrumut la o instituție financiară nebancară.
Trasabilitatea tranzacțiilor
Poți verifica în permanență care este stadiul banilor tăi, când se efectuează o plată sau cât durează până încasezi o anumită sumă cu ajutorul aplicațiilor de banking.
Eliminarea perisabilității
Dacă banii din hârtie reprezentau o problemă din cauza riscului de deteriorare sau de pierdere, banii virtuali sunt mai siguri și feriți de orice factor nefavorabil, dat fiind faptul că nu mai trec prin zeci de mâini cât sunt în circulație.
Siguranța transferurilor
Soluțiile bancare digitale beneficiază de sisteme de securitate stricte care sunt aproape imposibil de atacat. Plătești sau primești bani oricând, fără grija faptului că ar putea să nu ajungă la destinație.
Depozitare ușoară
Ai toți banii în același loc, într-un depozit virtual, ceea ce înseamnă că nu mai ocupă spațiu fizic, sunt în siguranță și feriți de riscul de pierdere.
Care e principala deosebire dintre criptomonede și monedele fiduciare?
Banii sunt instrumente financiare emise și controlate de o autoritate centrală, bancă sau guvern, pe când criptomonedele sunt descentralizate, ceea ce înseamnă că sunt produse ale căror valoare este determinată de puterea de calcul oferită de rețeaua globală de utilizatori, motiv pentru care există aceste fluctuații majore de la o zi la alta.
Concluzii
Chiar dacă banii sunt văzuți de cele mai multe ori ca un scop principal, pentru a putea exploata la adevărata valoare funcțiile acestora ar trebui să ne raportăm la ei ca ceea ce sunt de fapt, un instrument prin care să atingem obiective cu adevărat importante. Dată fiind evoluția accelerată a sistemelor și soluțiilor economice la nivel global, înțelegerea acestui aspect și adaptarea la schimbări te poate ajuta să obții stabilitatea și independența pe care ți le dorești, iar, dacă ești în impas și ai nevoie să te redresezi, un credit online in 12rate te poate ajuta să te stabilizezi și să pui bazele unui context financiar din ce în ce mai favorabil, cu minim de efort.