În ce să investești sume mici de bani

Mulți ani investițiile au fost privite ca un domeniu abstract destinat doar anumitor categorii de persoane care au idei mărețe și bugete suficient de mari pentru a le susține. Adevărul este că oricine poate investi în ceva în care crede sau ceva care îi aduce plăcere, atât timp cât deține minimul de cunoștințe despre educație financiară care să îl ajute să înțeleagă cum funcționează acest sistem și care sunt riscurile la care se poate expune. În cele ce urmează ne propunem să demontăm mitul conform căruia fără un buget impresionant nu poți face investiții care să conteze și, totodată, să îți oferim câteva sfaturi de care să ții cont în momentul în care vrei să pornești pe acest drum.

Ce sunt investițiile

Înainte de a-ți prezenta moduri în care poți să investești pentru a susține venituri pe termen lung chiar dacă ai un buget de început modest, este important să înțelegi ce sunt investițiile și cum funcționează. În linii mari, investițiile sunt sume de bani pe care le atribui unui produs sau serviciu financiar cu scopul de a obține un eventual profit. Este important de menționat că există moduri variate de a investi și că această acțiune vine la pachet cu riscuri pe care trebuie să ți le asumi din momentul în care ai decis să pornești pe acest drum.

Ce înseamnă sume mici?

Un aspect controversat îl reprezintă suma care „trebuie” investită pentru a obține profit garantat. Adevărul este că nu există un prag minim pe care trebuie să îl atingi și nimic nu îți oferă siguranța că o investiție este 100% de succes, oricât de mare ar fi suma inițială. Asta înseamnă că pentru început poți alege să investești sume mici pentru a învăța mersul lucrurilor, fără să îți asumi riscuri mari.

În ce să investești sume mici în funcție de durată

Un factor important pe care trebuie să îi iei în calcul atunci când vrei să faci investiții este perioada în care te aștepți să obții profit. În funcție de asta, investițiile se împart în:

Investiții pe termen scurt

Alocarea de bani în produse financiare care promit obținerea primelor forme de profit în mai puțin de un an de la momentul începerii sunt investiții cu randament ridicat pe termen scurt, care implică riscuri minime.

Investiții pe termen mediu

Investițiile pe termen mediu sunt cele care se fac pe o perioadă de 1-2 ani și care pot fi lichidate abia după expirarea acestora.

Investiții pe termen lung

În această categorie se încadrează toate tipurile de investiții care sunt concepute pentru a fi păstrate pe o perioadă de cel puțin un an, fără termen limită, investitorii asumându-ți un grad mai mare de risc, în ideea că în timp se pot atenua. Acestea pot fi lăsate moștenire succesorilor care vor putea exploata profitul în condiții legale.


De ce nu e bine să ții banii la saltea

Lipsa de educație financiară continuă să susțină probleme de gestiune a banilor cu efecte ireversibile pe termen lung. Tendința de a strânge bani cash din frica de a-i pierde este o abordare greșită care te expune unor riscuri mari. Banii lichizi pot fi cu ușurință furați sau pierduți, în timp ce odată cu trecerea anilor le scade valoarea din cauza inflației.

Active în care poți să investești sume mici

Atunci când îți dorești să începi să investești este bine să începi cu pași mici și siguri, pentru a-ți documenta cât mai bine parcursul în așa fel încât să minimizezi riscurile. Iată care sunt cele mai sigure investiții pentru care poți opta atunci când dispui de un buget limitat:

Investiții constante cu sume mici

Una dintre cele mai avantajoase opțiuni pe care le ai la dispoziție atunci când vrei să investești pe termen lung cu randament ridicat este să o faci treptat, alocând sume mici în produsul financiar dorit, la intervale prestabilite de timp.

Fonduri mutuale cu minim 150 lei pe lună

Poți opta să investești lunar o sumă modică, începând cu 150 de lei, care se cumulează și pe care o vei recăpăta la finalul contractului cu dobânda stabilită inițial.

Investiții la bursă

O altă opțiune pe care merită să o iei în calcul atunci când dispui de un buget limitat sunt investițiile la bursă. Deși aloci periodic sume mici, cum ar fi 500 de lei, în acțiuni cu risc scăzut, pe termen lung poți ajunge să obții profituri impresionante.

Conturi de economii și depozite bancare

Una dintre cele mai utilizate forme de investiții sunt conturile bancare de economii unde poți alege o sumă standard pe care să o depui lunar, cu garanția faptului că dobânda obținută crește proporțional cu durata depozitului. Este important să ții cont de faptul că rata inflației poate afecta profitabilitatea acestei opțiuni, motiv pentru care este recomandat să efectuezi un calcul al acesteia pe termen lung înainte să începi.

Crowdfunding imobiliare

Implică-te în campanii de crowdfunding pe piața imobiliară și investește în bunuri care își pot mări valoarea în timp. Imobiliarele reprezintă în continuare una dintre cele mai avantajoase direcții de investiții, însă ai nevoie de suport din partea unor specialiști care să te ajute să alegi cu simț de răspundere în ce, cât și când să investești.


Investește în tine

În cazul în care ești reticent cu privire la ceea ce înseamnă investiții în produse sau servicii volatile, singura formă fără riscuri asociate rămân investițiile în propria persoană, așa că alocă în permanență fonduri și resurse către dezvoltarea personală. Alege să urmezi cursuri care te pasionează, care te disciplinează sau care te învață cum să investești pentru a-ți asigura stabilitate financiară pe termen lung. În cazul în care ai nevoie de sprijin financiar pentru a face primii pași în acest sens poți opta pentru un credit nevoi personale în 12 rate.

În ce să investești sume mici pentru afacerea ta

Dacă deții o afacere a cărei productivitate vrei să o menții pe termen lung fără să fie nevoie să aloci bugete mari, poți opta pentru investiții inteligente în materie primă sau resurse în așa fel încât să scapi de responsabilități pe termen lung.

Stocuri de marfă

Dacă deții o sumă modică de bani, poți opta să îți consolidezi stocuri de marfă pe care să le folosești pentru a susține luni întregi de producție, fără să mai fie nevoie să faci cheltuieli în această direcție. În acest mod vei putea gestiona mai eficient câștigurile obținute ulterior pentru a-ți susține dezvoltarea.

Plata datoriilor către furnizori

Plata datoriilor este una dintre cele mai bune investiții pe termen lung deoarece te ajută să scapi de penalități și, pe termen lung, chiar să obții promoții substanțiale care să diminueze cheltuielile lunare. În cazul în care ai nevoie de ajutor financiar pentru a achita datoriile către furnizori care țin producția pe loc, poți aplica pentru un credit urgent în 12 rate pe care să îl gestionezi așa cum ai nevoie.


În ce să investești sume mici pentru un randament ridicat

Randamentul unei investiții este determinat de raportul dintre durata necesară pentru a obține profit și riscurile asociate. Drept urmare, pentru a te angaja în astfel de investiții este important să investești inițial în cunoștințele de educație financiară pe care le deții. Doar în momentul în care cunoști foarte bine terenul și sistemul din spatele fiecărei oportunități pe care o găsești vei reuși să minimizezi riscurile și posibilitatea pierderii fondurilor. Drept urmare, începe prin a aplica pentru un credit cu buletinul pentru a urma un curs aprofundat de educație financiară care să te ajute să înțelegi care sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție și pe care să le alegi în funcție de poziția în care te afli:

Acțiuni cu grad de risc ridicat

Cu cât riscurile asociate sunt mai mari, cu atât randamentul investiției este mai ridicat, ceea ce înseamnă că poți obține profituri substanțiale dacă alegi să cumperi acțiuni volatile ale unor piețe profitabile. Acestea implică un nivel mai mare de muncă și nevoia de a te informa constant despre fluctuațiile pieței pentru a obține rezultatul scontat.

Criptomonede

O direcție modernă de acțiune în domeniul investițiilor o reprezintă criptomonedele, care sunt monede de investit pe termen scurt ca instrumente financiare digitale pe care le cumperi și le stochezi, așteptând momentul potrivit în care valoarea lor crește suficient de mult pentru a le vinde și a obține profit.


În ce să investești sume mici și timp

Investițiile nu presupun doar cumpărarea unor acțiuni sau instrumente financiare care să producă venituri pasive. Atunci când îți dorești să folosești sume mici pentru a obține câștiguri pe termen lung, este bine să te orientezi către acele opțiuni al căror randament depind de gradul tău de implicare fizică și intelectuală.

În platforme cu care poți lucra pentru a aduce venituri

Profită de inovațiile tehnologice care apar de la o zi la alta și începe să îți dezvolți noi abilități care să îți aducă profit imediat și pe termen lung. Cu sume mici de bani poți accesa metode inteligente de investiție a banilor precum:

Website-uri de Inteligență Artificială

Inteligența Artificială a căpătat tot mai multă amploare în diferite domenii, ceea ce înseamnă că poți profita de acest lucru pentru a obține câștiguri. Informează-te care sunt cele mai eficiente website-uri care te pot ajuta să creezi materiale utilizând AI, fă-ți abonament și începe să exersezi cât mai mult pentru a deveni specialist în domeniu.

Platforme de automatizări pentru afaceri

Descoperă ce nevoi există pe diferite piețe de acțiune și folosește-te de platformele de automatizări prin care poți crea servicii pentru rezolvarea acestora. Plătești un abonament lunar pe una dintre aceste platforme care îți oferă acces la instrumente performante prin care poți crea soluții software pe care antreprenorii să le achiziționeze.

SaaS (Software as a Service)

O altă abordare de investiții bune care a luat amploare în 2023 o reprezintă achiziționarea dreptului de a vinde mai departe programele SaaS construite de alții către afaceri care au nevoie de astfel de servicii. Această abordare este relativ nouă și ai nevoie de o strategie bine pusă la punct pentru a ajunge să obții profit.


Investiții de evitat cu sume mici

Dacă până acum ți-am prezentat ce soluții de investiții există pentru cei care dispun de bugete mici, este important de menționat că există și direcții de acțiune pe care este bine să le eviți pentru a nu te expune inutil riscului de a-ți pierde fondurile. Un exemplu în acest sens îl reprezintă CFD-urile, contractele pentru diferență. Acestea sunt metode de tranzacționare a prețurilor unor mărfuri fără să deții activul de bază și este recomandată doar în cazul în care îți permiți să suporți pierderea investiției, dat fiind faptul că este o metodă expusă constant unor riscuri majore.

Concluzii

Investițiile sunt metode inteligente de a obține profit pe termen mediu și lung, atât timp cât ai o strategie bine consolidată pe baza cunoștințelor economice și financiare actualizate. Poți obține rezultate impresionante chiar dacă alegi să investești sume mici, atât timp cât îți alegi cu grijă direcția de acțiune și te informezi cu privire la riscurile la care te expui. În cazul în care ai nevoie de resurse financiare suplimentare pentru a face primul pas, poți opta oricând pentru credite rapide nebancare ca fonduri de investiții personale.