Organizarea Nunții cu Buget Redus

Ai stabilit deja data marelui eveniment și ziua mult așteptată începe să se apropie, însă ți-ai recalculat cheltuielile aferente și pare că depășesc cu mult bugetul stabilit inițial? Aceste surprize apar de obicei din cauza scumpirilor care se aplică de la o lună la alta sau din cauza inflației, situații cu care ne confruntăm în prezent la nivel național. Pentru ca asemenea probleme să nu afecteze marele eveniment, am pregătit pentru tine un ghid de organizare a nunții în așa fel încât să ai parte de petrecerea mult dorită chiar și cu buget redus.

Cum stabilești bugetul pentru nuntă?

Primul pas pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când începi pregătirile de nuntă este stabilirea unui buget maxim cu care să te asiguri că acoperi toate cheltuielile principale, de la sala de eveniment, meniu, invitații, muzică, fotografi și decorațiuni, la rochie de mireasă și costum de mire, mărturii, transport și alte detalii suplimentare de care vrei să te bucuri în această zi importantă.

O abordare eficientă în acest sens este să faci o analiză a pieței și să vezi cât costă o nuntă mică, una medie și una mare, iar apoi să decizi în ce categorie te încadrezi în funcție de suma de care dispui. Ulterior, poți începe să aloci sume cât mai aproape de realitate către fiecare componentă și să te asiguri că, în momentul în care faci calculul final, rezultatul nu depășește maximul setat de tine inițial. În cazul în care ai nevoie de o sumă suplimentară modică pentru a nu fi nevoiți să faceți compromisuri, poți opta pentru un credit de nevoi personale în 12 rate pe care să te poți baza în cazul în care apar cheltuieli neprevăzute.

Cât costă o nuntă?

Valoarea unei nunți se stabilește în funcție de numeroși factori, ceea ce înseamnă că fiecare eveniment este diferit în funcție de alegerile făcute. Totuși, pentru a avea un punct de reper în stabilirea bugetului necesar organizării am strâns câteva informații generale despre cât costă serviciile principale pentru o nuntă de aproximativ 100 de persoane în 2024:

  • costurile per locație variază în funcție de oraș și de facilitățile pe care le oferă, motiv pentru care este recomandat să afli această informație strict pentru sălile pe care dorești să le iei în calcul;
  • pentru meniu vei cheltui în medie aproximativ 100 Euro de persoană;
  • prețul pentru o formație pornește de la 2000 Euro, în timp ce un DJ poate mixa muzică toată noaptea începând cu 300 Euro;
  • pentru servicii foto-video alocă cel puțin 500 Euro;
  • decorațiuni, flori, lumânări și papetărie > 350 Euro;
  • rochie de mireasă + buchet + make-up și coafură > 500 Euro;
  • costum de mire > 200 Euro;
  • verighete > 400 Euro;
  • costuri și taxe cununia civilă > 300 Euro;
  • costuri și taxe cununia religioasă > 250 Euro.

5 metode de a face rost de bani de nuntă

Pentru a te asigura că obții disponibilitate pentru toate serviciile pe care ți le dorești la nuntă, trebuie să începi pregătirile și organizarea cu cel puțin un an înainte de marele eveniment ceea ce înseamnă că ai la dispoziție suficient timp pentru a strânge suma de care ai nevoie. Iată care sunt principalele moduri prin care te asiguri că obții tot bugetul necesar pentru a organiza nunta viselor voastre:

Împrumută-te la familie

Familia reprezintă cel mai important sprijin în astfel de momente, motiv pentru care pe lângă sumele care vă vor fi oferite drept dar de nuntă, vă puteți ruga părinții să vă împrumute cu diferența de bani de care aveți nevoie pentru a pune la punct toate detaliile pentru eveniment.

Obține un credit urgent

Există soluții pe care te poți baza chiar și în situațiile de criză în așa fel încât să eviți orice formă de stres și să te bucuri din plin de procesul de organizare. În cazul în care ai nevoie de o sumă suplimentară de bani de nuntă față de ceea ce ați calculat inițial, poți aplica pentru un credit urgent cu aprobare chiar în aceeași zi.

Plătește doar avansul furnizorilor până la cadoul de nuntă

O altă practică foarte abordată în organizarea nunților este să prelungești termenul de plată până în ziua de după eveniment în așa fel încât să te poți folosi de banii câștigați ca dar de nuntă din partea invitaților.

Găsește un extra job sezonier

Dacă îți dorești să suporți toate cheltuielile pe cont propriu, un job suplimentar poate fi soluția ideală prin care să strângi suma necesară într-un timp cât mai scurt.

Economisește din timp

Cea mai înțeleaptă metodă prin care să faci rost de bugetul integral de nuntă este să începi să faci economii în acest sens încă de la momentul logodnei sau chiar mai devreme. Timp de doi sau trei ani vei reuși să pui deoparte o sumă suficient de mare încât să acoperi cheltuielile principale pentru marele eveniment.

Cum poți reduce costurile de nuntă?

Chiar dacă organizarea nunții este un proces foarte costisitor, există câteva trucuri pe care le poți pune în aplicare, astfel încât să reduci mare parte din cheltuieli, fără să faci compromisuri în ceea ce privește calitatea serviciilor sau buna dispoziție din seara cea mare. Iată câteva sfaturi pe care le poți pune în practică în cazul în care este nevoie să restrângi bugetul fără ca acest lucru să se simtă:

Scade numărul de invitați

Cu cât vor fi prezenți mai mulți invitați la nuntă, cu atât costurile cu privire la închirierea sălii, meniuri, decorațiuni, și mărturii, printre altele, vor fi mai mari. Nunta este un eveniment foarte important și de suflet, la care este important să ai alături persoanele foarte apropiate. Prin urmare, pentru a avea o seară reușită și a nu vă îndatora pe termen lung, este de preferat să restrângeți lista de invitați la cei cu care vă doriți cu adevărat să vă bucurați alături de voi la petrecere.

Evită perioadele aglomerate

Un alt factor principal care influențează prețul unei nunți este perioada în care se desfășoară. Lunile de vară sunt, de regulă, cele mai aglomerate în ceea ce privește astfel de evenimente, motiv pentru care proprietarii de localuri și furnizorii cresc prețurile în această perioadă. Pentru a evita să plătiți chiar și jumătate din valoarea unei nunți de vară, alegeți să vă căsătoriți la mijlocul primăverii sau a toamnei, în așa fel încât și temperaturile să fie plăcute.

Cere oferte de la mai multe localuri

Știm că majoritatea dintre noi avem deja stabilite detaliile nunții cu mult timp înainte ca aceasta să aibă loc, însă este important să te adaptezi posibilităților și opțiunilor pe care le ai la dispoziție pentru a nu plăti mai mult decât e nevoie. Înainte să iei o decizie cu privire la sala finală, solicită oferte de la cel puțin trei locuri care îți satisfac nevoile și compară-le obiectiv sub raportul prețurilor și a ceea ce oferă astfel încât să iei o decizie corectă în concordanță la bugetul total.

Negociază cu furnizorii dacă se poate

Prețurile sunt stabilite pentru a fi negociate în cele mai multe dintre cazuri, ceea ce înseamnă că merită să încerci să faci economii în ceea ce privește meniurile, băuturile, decorațiunile, muzica sau serviciile foto-video. O altă soluție este să poți înapoia la final băutura sau alte produse care au rămas neatinse pentru a mai recupera o parte din bani.

Alege un DJ bun în locul formației

Așa cum am menționat deja, un DJ poate fi o soluție de 10 ori mai ieftină decât o formație și, în plus, îți oferă avantajul versatilității muzicale în așa fel încât să satisfaci preferințele tuturor invitaților, indiferent de categoria de vârstă.

Apelează la invitații de nuntă digitale

Tot ce înseamnă papetărie, în special invitațiile, pot fi înlocuite cu produse digitale pentru care vei plăti doar designul, fără serviciile de printare și materia primă necesare pentru transformarea acestora în format fizic.

Limitează numărul de preparate din meniu

Chiar dacă mâncarea este esențială la fiecare eveniment, nimeni nu va sta la mese să termine cinci feluri principale și trei aperitive. Limitează-te la un meniu clasic, cu un aperitiv, un fel principal și un desert, pe lângă tortul de nuntă, dar care să fie gustoase și bogate, pentru a economisi sume importante pe acest plan.

Eficientizează costurile de decorațiuni

Atmosfera la nuntă poate fi influențată și de decorațiuni, însă nu sunt definitorii pentru reușita evenimentului, ceea ce înseamnă că poți jongla în ceea ce privește alegerile pe care le faci. Multe dintre elementele de decor pot fi realizate manual, în timp ce pentru aranjamentele florale poți opta pentru flori de câmp care sunt mult mai ieftine și oferă un aspect deosebit.

Concluzii

Poți organiza nunta visurilor tale chiar și cu bani puțini, atât timp cât începi pregătirile din timp și analizezi în detaliu opțiunile pe care le ai la dispoziție. În loc să te stresezi cu privire la aspectele financiare, bucură-te de proces și, în cazul în care apare o urgență, aplică pentru un credit online în 12 rate care să te ajute să achiți toate serviciile și furnizorii pe care ți-i dorești în așa fel încât să ai parte de o petrecere de neuitat.